Във връзка с разпространяваните в публичното пространство твърдения от  Български фармацевтичен съюз,

...
Във връзка с разпространяваните в публичното пространство твърдения от  Български фармацевтичен съюз,
Коментари Харесай

БЛС: Необходим е реален контрол при отпускането на лекарства по каса

Във връзка с популяризираните в общественото пространство изказвания от  Български фармацевтичен съюз, че достъпа на пациенти до заплащани от НЗОК артикули може да бъде прекратен от 1 април, от Българският лекарски съюз излязоха (БЛС) с позиция, в която се твърди, че няма причина пациентите да не получат медикаментите си. 

" Необходим действителен надзор при отпущането на медикаменти по каса ", безапелационни са от БЛС. 
 
Според лекарският съюз пациентите не би трябвало да се трансформират в заложници на непознати ползи, маскирани зад паравана на положителната фармацевтична грижа. 

"  За следващ път сме очевидци по какъв начин БФС всява суматоха измежду обществото, възползвайки се от монополното си състояние, злоупотребявайки с толкоз сензитивна тематика – здравето. И зад това прозира нежеланието да бъде сбъднат ефикасен надзор при отпущането на лекарства, покривани от НЗОК ", означават от там. 
 
БЛС разяснява и изказванието от страна на БФС, че „ част от препоръчаните от НЗОК промени лимитират доста правото на достъп на пациентите до лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК, като ги задължават да получат артикули, които те не желаят “. 
 
" Въпросът за така наречен предпочитание на пациента,  се взема решение само и единствено в кабинета на лекаря. Там се разисква лечението на пациента, там е мястото, където той показва своята воля, своето единодушие или противоречие с назначеното лекуване. В следствие, в аптеката, магистър-фармацевтът е задължен да извърши предписаното от  лекаря. Желанието на БФС да се разреши отпущането на по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта медикаменти по Каса, може да компрометира лечебния развой ", безапелационни са от лекарският съюз. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР